Mogen we ons even voorstellen?
In het hart van Haspengouw telen mijn vrouw Heidi en ik, Karel Paesmans, al voor de derde generatie fruit. Toegegeven, het is voor ons soms knokken geweest. Toen we in het verleden de afrekening van de veiling in handen kregen, waren we vaak zwaar ontgoocheld. Hetzelfde verhaal wanneer we ons fruit in de supermarkt zagen liggen. Ik vroeg me af: hoe komt het dat ik als fruitteler nauwelijks mijn brood kan verdienen? En waarom is de kwaliteit in de winkel ondermaats, terwijl het fruit in opperbeste staat bij ons vertrekt? Het was mijn wens dat dat mooie Haspengouwse fruit ook zo bij de consument terechtkwam en dat ik er zelf nog een appeltje voor de dorst aan overhield. Dé oplossing vond ik in Scandinavië waar fruit op het werk al goed ingeburgerd was. Na een bezoekje ter plaatse dat me helemaal overtuigde, werd midden 2005 Fruitsnacks geboren.Op dit moment smullen 30 000 werknemers wekelijks van ons lekkere fruit. Wees welkom 7 juni in onze nieuwbouw en plantages. Ik laat jullie tijdens een wandeling zien hoe innovatief en duurzaam we werken. 
Groeten, Karel 

Goed om weten: 

  • fruitteeltbedrijf van 65 ha met eigen ULO bewaring,sortering en verkoop
  • fruitsnacks: leveren van fruitmanden aan bedrijven in gans Belgie, Nederlands Limburg, Luxemburg en Nord Rhein Westfalen (Duitsland): 6000 stuks per week
  • investering in nieuwbouw met veel belang aan duurzaamheid
  • duurzaamheid in fruitteeltbedrijf: milieubewuste teelt, wilde bijen, nestkasten, oorwormen, sexvallen enz
  • teeltbescherming dmw hagelnetten en lentevorstbestrijding

Duurzaamheid in nieuwbouw:

  • frigo’s: amoniakkoeling ipv freon (veel milieuvriendelijker) met warmtewisselaar die warmte geeft aan vloerverwarming burelen en werkplaats en zorgt voor warm water douches personeel
  • middelgrote windturbine: 38m ashoogte
  • zonnepanelen vanaf 2007
  • opvang regenwater (600000l) voor toiletten en irrigatie fruitboomgaarden
  • modern kantoorgebouw met alle voorzieningen.

Schema
18u00 al welkom
18u30 start sappige wandeling doorheen de aanplantingen met uitleg van Karel Paesmans bij de windmolen, hagelnetten, frigo's, … Tijdens de wandeling gaan we je culinair verwennen. 
21u45 napraten 

De werken van chef Steven Segers 

  • Grijze garnalen/ komkommer/ tomaat
  • Zeebaars/ zeekraal/ duxelles champignon / beurre blanc
  • Carpaccio zalm/ gerookte paling/ venkel/ radijs
  • Kalfszwezerik/ groene asperges/ bruine jus
  • Irish beef/ fine champagne/ lentegroentjes/ pannenkoeken aardappel
  • Aardbeientaart/ munt/ crumble merengue

Vegetarisch

  • Geitenkaas/ komkommer/ tomaat
  • Spaghetti courgette/ zeekraal/ duxelles champignon/ beurre blanc
  • Focaccia/ tapenade tomaat/ parmezaan/zwarte olijven
  • Carpaccio venkel/ radijs/ zure room/ waterkers
  • Pannenkoeken aardappel/ lentegroentjes/ rode ui saus
  • Aardbeientaart/ munt/ crumble merengue